Help, ons huis wordt te groot!

3 8 2015

« Terug naar postoverzicht

10, 20 of misschien zelfs 30 jaar geleden kocht u uw eigen woning. Een woning met meerdere verdiepingen, genoeg slaapkamers voor alle kinderen en een ruime tuin voor de gezellige zomermaanden. Inmiddels zijn de kinderen uitgevlogen, “staan” de meeste kamers leeg en is het bij- en schoonhouden van alle ruimte en tuin een behoorlijke (vervelende) klus geworden. U bent nog fit en wilt zelfstandig blijven wonen, maar wel het liefst met wat minder ruimte. Hoe pakt u dit aan?

55+ een nieuwe levensfase met meer tijd voor uzelf

De drukke (zorg) jaren zijn inmiddels voorbij en u krijgt steeds meer tijd voor uzelf. De kinderen zijn zelfstandig(er) en er is ruimte om weer meer tijd aan jezelf te besteden. Tijd voor leuke dingen en tijd om na te denken over wat u nog allemaal zou willen in de toekomst. Uw (gewenste) woning is daar één van.  Hoewel we er soms nog helemaal niet mee bezig zijn, is het belangrijk om alvast na te denken over uw woonwensen voor de toekomst. Juist nu u fit bent en de energie heeft om dingen aan te pakken.  

Van groot naar kleiner wonen

Groot naar klein huisBijna niemand vindt een verhuizing leuk. De gedachte aan alle rompslomp die een verhuizing met zich mee brengt, is vaak al genoeg om dit nog even uit te stellen en naar de lange baan te schuiven.  En dat terwijl het doel, een prettige nieuwe woning geheel naar uw eigen wensen, ontzettend leuk kan zijn.
Wanneer de nadelen van uw huidige (grote) woning steeds zwaarder gaan wegen, is het tijd om uw eigen situatie toch eens goed onder de loep te nemen en te bedenken wat u graag zou willen. Bent u er in een vroeg stadium bij, dan is de druk nog niet zo groot en kan alles rustig en op uw gemak bekeken en overwogen worden.
Een kleinere en meer geschikte woning is een logische volgende stap in uw leven. Het is geen stap terug, maar juist eens stap vooruit!

Redenen om te verhuizen

Kleiner gaan wonen is voor veel mensen een opluchting. U hoeft niet meer al die (lege) en grote ruimtesKosten schoon te houden (en dat scheelt tijd!), geen drie verdiepingen meer op- en af, en daarnaast kan het ook (flink) schelen in de kosten.  Dit is een fractie van de redenen waarom een verhuizing van groot naar klein een prettige stap kan zijn.
Naast bovenstaande redenen zijn er meerdere factoren die meespelen bij de keuze voor een verhuizing. Enkele redenen kunnen bijvoorbeeld zijn:

Uit voorzorg, omdat u of uw partner in de toekomst wellicht meer zorg nodig heeft.
Hoewel u en uw partner op het moment nog hartstikke fit zijn, kan het zijn dat u in de toekomst meer zorg nodig heeft. Zorg en andere diensten aan huis zijn niet overal mogelijk. Ook aanpassingen van uw huidige woning zijn niet altijd mogelijk, of brengen hoge kosten met zich mee.

Omdat u dichter bij uw familie en/of vrienden wilt wonen
Wanneer u ouder wordt, en meer tijd voor uzelf heeft maar wellicht ook meer ondersteuning nodig heeft, kan het prettig zijn om dicht bij uw familie te wonen. Enerzijds om op uw prachtige kleinkinderen te passen, anderzijds zodat uw zoon of dochter u kan helpen met de boodschappen, het onderhouden van de tuin of andere benodigdheden.

Omdat u graag in een andere of betere buurt wilt wonen
Buurt
Wanneer u al lange tijd in dezelfde buurt woont, kan het zijn dat er het een en ander veranderd is in deze buurt. U heeft inmiddels nieuwe buren, allemaal jonge stelletjes met jonge kinderen bijvoorbeeld. Of misschien is uw buurt in de loop der jaren minder veilig geworden. U voelt u minder op uw gemak in uw eigen buurt.

Uw woning voldoet niet meer aan uw wensen
Op 25-jarige leeftijd hebben we meestal andere woonwensen dan op 55-jarige leeftijd.  Hierdoor kan het zijn dat uw huidige woning niet meer voldoet aan uw huidige wensen.

Niet kleiner maar anders wonen

U wilt liever niet verhuizen, maar het liefst zo lang mogelijk in uw huidige woning blijven wonen? Dat kan uiteraard ook! Tegenwoordig is er een hoop mogelijk, en kunt u uw woning ook aan laten passen naar uw wensen. Meer hierover leest u in deze eerdere blog.

Informatie of advies nodig?

Bent u ook toe aan verhuizen? Of wilt u graag advies over uw huidige woonsituatie? Bouwadvies de Groot denkt graag met u mee. Wij helpen u bij het verkopen van uw huidige woning tot en met de woonwensen en keuze voor een kleinere woning. Neem vrijblijvend contact met ons op!