Duurzaam bouwen of verbouwen in Nijmegen

21 12 2015

« Terug naar postoverzicht

Wat is duurzaam?

Duurzaam huisDuurzaam is een populair woord tegenwoordig en wordt te pas en te onpas gebruikt. De oorspronkelijke betekenis van duurzaam is eigenlijk: “geproduceerd of verkregen op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast”. In de bouwsector betekent duurzaam eigenlijk 2 dingen:

 

 1. de materialen die gebruikt worden tijdens het bouwen of verbouwen zijn duurzaam, wat wil zeggen: de materialen belasten het milieu niet of zo weinig mogelijk. En in ieder geval minder dan niet-duurzame materialen.
 2. Door deze duurzame ontwikkeling wordt er rekening gehouden met het feit dat energiebronnen niet oneindig voorhanden zijn.

Wat zijn de voordelen van duurzaam bouwen of verbouwen?

Duurzaam bouwen of verbouwen heeft ook voor u, als particulier, enorme voordelen. Wij lichten er een aantal voor u uit!

Het gebruik van duurzame materialen is niet alleen goed voor het milieu, duurzame materialen zijn namelijk ook langer meegaand. U kunt er dus langer van genieten, onderhouden of renoveren is minder snel nodig.  

Dit is een belangrijk voordeel, omdat dit op de lange termijn ook enorm in de kosten van het onderhouden van uw woning kan schelen. Niemand geeft graag €10.000 euro uit aan een nieuw dak, dit besteedt u uiteraard liever aan een 

Kosten besparen

fijne vakantie of bijvoorbeeld de studie van uw kinderen.

Duurzaam verbouwen of bouwen zorgt er daarnaast voor dat er op een manier gebouwd wordt, waarmee rekening gehouden wordt met de energiebelasting.
Een goed geïsoleerde woning zorgt er bijvoorbeeld voor dat er beter om wordt gegaan met de energie in het 

Ik heb het al kort genoemd, maar door duurzaam te bouwen of verbouwen draagt u ook een steentje bij aan het milieu. Iets wat zeker niet onbelangrijk is, u zorgt er voor dat uw kinderen, kleinkinderen en hun kinderen in de toekomst ook nog gebruik kunnen maken van de grondstoffen en voorzieningen waar wij op dit moment gebruik van maken.huis, waardoor de woning langer warm blijft in de winter met minder energie, dit scheelt enorm in je energierekening.
De woning blijft tevens koeler in de zomer, wat ook weer scheelt in de energie- of elektriciteitsrekening, omdat er minder gebruik gemaakt hoeft te worden van bv. airconditioning of ventilatoren.

Duurzaam bouwen of verbouwen is niet duurder!

Een verbouwing (of bouw) is al duur zat, veel mensen zitten niet te wachten op nog hogere kosten, ook al zal het op de lange termijn schelen in de kosten. Duurzaam bouwen of verbouwen is niet per definitie duurder dan niet-duurzaam bouwen of verbouwen. Er zullen materialen zijn die duurder zijn omdat ze duurzaam zijn, maar door ander wijze van bouwen/verbouwen en materiaalgebruik, kan duurzaam bouwen toch nog goedkoper zijn.  Daarnaast zijn er veel gemeentes met diverse subsidies voor duurzame maatregelen!

Subsidie voor duurzaam bouwen en verbouwen

In een eerdere blog hebben we u al geïnformeerd over een subsidie regeling van de overheid. De overheid stimuleert mensen en bedrijven om duurzaam te bouwen, verbouwen of renoveren. Hierdoor kunt u mogelijk voor een subsidie in aanmerking komen.
Sinds 15 december 2015 is er tevens een nieuwe subsidieregeling voor duurzame energie in uw eigen huis. U kunt onder meer subsidie aanvragen voor een zonneboiler, pelletkachel of warmtepomp.

Subsidies voor duurzaam bouwen en verbouwen in Nijmegen

Gemeente NijmegenDe gemeente Nijmegen stimuleert tevens de inwoners (en bedrijven) om meer duurzaam te worden, en duurzaam maatregelen te treffen. U kunt onder andere in aanmerking komen voor de volgende subsidies:

 

 • Subsidie energiebesparing particuliere woningen en huurwoningen
  Deze regeling is geldig tot en met 31-12-2015 en kan u een bedrag van maximaal €500 euro opleveren. U kunt hier meer informatie vinden.
 • Subsidie groen dak
  Deze regeling is geldig sinds 19-11-2015. Door het aanleggen van een groen dak, draagt u bij aan een duurzame en gezonde stad. De gemeente Nijmegen beloont dit. U kunt hier meer informatie over deze regeling vinden.
 • Subsidie voor woningisolatie
  Hier hebben we in een eerdere blog informatie over gegeven. Vanaf 2016 is er weer nieuw geld beschikbaar bij de gemeente, en kunt u weer in aanmerking komen voor deze regeling.
 • Subsidieaanvraag voor HRe-ketel
  Deze regeling is geldig tot 31-12-2015 en u kunt een bedrag van maximaal €2000 euro gesubsidieerd krijgen.  U kunt hier meer informatie over deze regeling vinden.

Bouwadvies de Groot helpt u graag bij het duurzaam bouwen, verbouwen of renoveren. Daarnaast adviseren we u over de verschillende subsidiemogelijkheden en kunnen we u de aanvraag uit handen nemen.

Geïnteresseerd of nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!