Dakkapel in Nijmegen: vergunningsvrij plaatsen?

28 10 2015

« Terug naar postoverzicht

Dakkapel: creëer meer ruimte en licht

Dakkapel badkamerMensen met een zolderruimte zullen het waarschijnlijk wel herkennen. De ruimte is te klein voor een echte slaapkamer, te donker voor een werkkamer. Hierdoor wordt de zolderruimte eigenlijk bijna niet benut of alleen als opslagruimte gebruikt, en dat is zonde!
De zolder hoort bij uw huis, en is absoluut geen zinloze ruimte!  Een zolder kan namelijk prima gebruikt worden als extra slaapkamer voor jullie kleine spruit, logeerkamer, een studieruimte of bijvoorbeeld uw eigen hobbykamer.

Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een te kleine badkamer. U denkt wellicht dat er “niets aan te doen” is, maar in veel gevallen is het ook mogelijk een dakkapel op uw badkamer te plaatsen. Hierdoor kunt u de ruimte in uw badkamer flink vergroten en daarnaast verlichten. Dit kan een hoop schelen! 

Een dakkapel creëert ruimte en zorgt daarnaast voor meer licht in deze ruimte. In plaats van een aanbouw, uitbouw of zelfs verhuizen vanwege ruimtegebrek, kunt u met deze relatief kleine aanpassing aan uw wensen en behoeften voldoen. Zonder te moeten verhuizen!

N.B. De waarde van uw huis zal in veel gevallen ook stijgen na het plaatsen van een dakkapel. Een leuke bijkomstigheid!

Soorten dakkapellen: er is keuze genoeg!

Net als van bijna alles in het leven, zijn er ook van dakkapellen verschillende soorten. De keuze voor een soort dakkapel hangt af van uw wensen, en daarnaast ook van de mogelijkheden m.b.t. tot het dak van uw huis.
Er zijn verschillende modellen dakkapellen, zo kunt u kiezen voor een dakkapel met een schuin dak of plat dak. Een dakkapel dieDakkapel vooraf in elkaar gezet wordt en kant en klaar op uw dak gezet wordt, of juist een dakkapel die ter plekke op maat gemaakt en gebouwd wordt.  De eerste oplossing neemt een stuk minder tijd in beslag, maar is niet mogelijk bij elk dag. De tweede oplossing duurt langer, maar hierbij kan de dakkapel wel helemaal op maat en naar uw wens gemaakt worden.  Voor beide is daarom iets te zeggen.

Ook zijn er een vele verschillende mogelijkheden voor de afwerking van de dakkapel. Met deur, met alleen ramen, dubbel, met verdiepingen en/of met balkon.

Naast verschillende modellen, afwerkingen en manieren van installeren, is er ook nog een verschil in materiaal van de dakkapellen. U kunt kiezen voor een kunststofuitvoering (weinig onderhoud) of bijvoorbeeld een houten dakkapel (authentieke uitstraling en eenvoudig te repareren). Daarnaast is er nog de polyester dakkapel (naadloos en daardoor een weinig kans op lekkage), een zinken dakkapel (alleen voor de afwerking) en zelfs een Velux dakkapel.

Wij begrijpen dat u soms door de bomen het bos niet meer ziet, en helpen u dan ook graag bij de keuze voor de juiste dakkapel!

Vergunning: wat mag wel en wat mag niet?

Soms vergeten, maar wel heel belangrijk: de vergunning ja of nee. Voor het plaatsen van een dakkapel is in sommige gevallen een bouw- of omgevingsvergunning nodig. De kosten van deze vergunning kunnen oplopen tot wel €600 euro!

In januari kondigde de Gelderlander het al aan: Nijmegen gaan de regels versoepelen voor verschillende bouwwerkzaamheden, waaronder ook het plaatsen van een dakkapel. In sommige gevallen is zelfs helemaal geen vergunning meer nodig! Of jij vergunningsvrij een dakkapel kunt plaatsen hangt af of de woning (en de plek waarop je de dakkapel wilt plaatsen) aan een aantal eisen voldoet.  U kunt hier een check doen op uw woning!

Bouwadvies de Groot; een dakkapel zonder zorgen!

Dakkapel Bouwadvies de GrootWij begrijpen dat een dakkapel in veel gevallen niet uw specialiteit is. De juiste keuze maken aan de hand van uw wensen en behoeften is daarom erg lastig, zeker omdat er zoveel keuze is. Daarnaast gelden er in verschillende gemeenten weer verschillende eisen en regels (zeker m.b.t. een vergunning), waardoor het u allemaal kan gaan duizelen. 

Wij helpen u daarom graag met een deskundig advies, het vergelijken van de prijzen, het bouwen van de dakkapel én het aanvragen van de vergunning.  Kunnen we u hiermee helpen? Neem dan gerust contact met ons op!