Bouwbegeleiding bij uw verbouwing: van bouwrapport tot oplevering!

7 9 2015

« Terug naar postoverzicht

Het kopen van een woning en een bouwkundig rapport

Bouwkundig rapportSommige mensen kiezen liever voor nieuwbouw, een woning die kant en klaar afgeleverd wordt en waar u alleen maar hoeft na te denken over de kleur op de muren of welke badkamer en keuken u kiest.  Andere mensen kiezen liever voor het verbouwen of renoveren van een bestaande (oudere) woning.  In een eerdere blog  schreven we al over de keuze tussen een nieuwbouw woning of het verbouwen van een woning.

Wanneer u gekozen heeft voor het verbouwen van een bestaande woning, komen daar meerdere factoren bij kijken. Voordat u het huis koopt, heeft u waarschijnlijk een bouwkundig rapport van de woning aangevraagd. Zo heeft u een goed overzicht van de status van de woning, en weet u bijvoorbeeld ook met welke onderhoudswerkzaamheden u te maken krijgt of rekening moet houden. Onderschat het belang van een bouwkundig rapport daarom ook niet! Een Bouwadvies bedrijf (zoals wij), kan dit bouwkundige rapport voor u regelen.

Met de informatie van het bouwkundig rapport in het achterhoofd, gaat u de onderhandelingen van de vraagprijs van de gewenste woning in. Wanneer jullie er samen uitkomen, is de woning gekocht!

Bespreken van de wensen en behoeften

Na de koop van de woning gaat de bouwbegeleiding verder. U bespreekt samen met de bouwbegeleider de wensen en behoeften en zet deze op papier. Wanneer duidelijk is welke wensen en behoeften er zijn, is ook duidelijk wat er allemaal aangepast moet worden in de woning. U kunt verder naar de volgende stap!

BouwtekeningBouwtekening

De bouwbegeleider kan aan de hand van uw wensen en behoeften een bouwtekening maken. Muren die verdwijnen of juist toegevoegd moeten worden in de ruimte, een badkamer die anders ingedeeld moet worden of een raam dat vervangen moet worden door bijvoorbeeld een schuifpui, alles wordt in de bouwtekening opgenomen.

Offertes aanvragen bij aannemers

Wanneer het definitieve ontwerp van de bouwtekening klaar is, is ook duidelijk wat er moet gebeuren, en kan er gericht offertes aangevraagd worden bij aannemers. Het voordeel hiervan is, dat de kans dat je voor onverwachte kosten staat een stuk kleiner is. In de bouwtekening staat namelijk precies wat er moet gebeuren, dus kan er ook een veel betere indicatie van de kosten gemaakt worden. Een zorg minder dus!
De bouwbegeleider vraagt de verschillende offertes aan, en ook dit is een voordeel, hij is namelijk ook technisch onderlegd en kent de markt. Hij kan dus goed inschatten of een offerte te hoog is ingeschat; of het marktconform is. Daarnaast ook of de materialen die de aannemer wil gaan gebruiken de juiste zijn. Een bouwbegeleider kan met zijn kennis jullie hierin het beste adviseren.

Vergunningen

Een bouwbegeleider zoekt aan de hand van de bouwtekening en de offertes van de aannemers ook uit of er vergunningen aangevraagd moeten worden, en vraagt deze aan voor de start van de verbouwing of renovatie. Het is van belang om dit tijdig te doen, omdat het verlenen van een vergunning soms enige tijd kan duren.

Begroting bouwkosten en budget

De bouwbegeleider maakt een begroting van de gehele verbouwing of renovatie. Hij houdt hierbij rekening met jullie wensen en behoefte, budget en alle bijkomende kosten. Door het hele proces van bouwtekening tot vergunning, waarbij met alle factoren rekening is gehouden en uitgelicht, kan hij een realistische begroting opstellen. De kans op onvoorziene kosten is daarom kleiner.

Start bouwproject Start van de verbouwing of renovatie

Als de kogel door de kerk is, kan er met de verbouwing of renovatie begonnen worden. De bouwbegeleider stelt een planning op, geeft een goede indicatie van de tijdloop en wanneer het opgeleverd kan worden. Daarnaast is dit ook het moment om de betalingstermijnen en werkwijze te bespreking. Zo is alles voor iedereen open en duidelijk, en sta je niet voor vervelende verrassingen (beide partijen!).

Bouwtoezicht: voortgangsbewaking en kostenbewaking

Een bouwbegeleider houdt toezicht op de werkzaamheden van de (soms verschillende) aannemers. Hij controleert of de juiste materialen ook daadwerkelijk gebruikt worden, of men zich aan de bouwtekening houdt en of alles gemaakt wordt zoals is afgesproken in de offerte. Het is heel belangrijk dat dit constant (bij elke mijlpaal) gebeurt, omdat sommige werkzaamheden (bv. in de constructie) bij oplevering niet meer zichtbaar zullen zijn, maar er uiteraard wel in moeten zitten! Daarnaast houdt de bouwbegeleider de voortgang, planning en het budget in de gaten,. Vanzelfsprekend houdt hij jullie constant op de hoogte.

Oplevering van u verbouwing of renovatie

Als alle werkzaamheden afgerond zijn, controleert de bouwbegeleider of alles gemaakt is zoals afgesproken. Hij controleert of alles werkt, hij let op de details en loopt alle werkzaamheden na. Als alles klopt, dan zal hij de verbouwing of renovatie van jullie woning aan jullie opleveren. De champagne kan open!

Waarom een bouwbegeleider?

In bovenstaande tekst hebben we u zo goed mogelijk geprobeerd uit te leggen waarom een bouwbegeleider heel belangrijk kan zijn bij uw verbouwing of renovatie. Een bouwbegeleider zorgt er voor dat je, kortgezegd, onbezorgd kunt “genieten” van een verbouwing of renovatie. Hij neemt alle zorgen uit handen, heeft kennis van de technische aspecten, en zorgt er voor dat alles binnen de tijd en het budget gebeurt. Hiermee voorkomt hij dat u slapeloze nachten heeft van een verbouwing of renovatie!

Wilt u graag dat Bouwadvies de Groot u begeleidt bij uw verbouwing of renovatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!