Aanpassingen in eigen woning voor senioren

27 2 2014

« Terug naar postoverzicht

Aanpassingen in eigen woning voor senioren

Tot 2021 moeten er jaarlijks 44.000 geschikte woningen voor senioren bijkomen; aldus de rijksoverheid. Door de economische crisis is er minder geld voor nieuwbouw. Dit betekent dat bestaande huizen aangepast zullen moeten worden, zodat ouderen hier veilig en prettig in kunnen blijven wonen. Wat is er mogelijk?

Aanpassingen woning

De meeste mensen willen het liefst zo lang mogelijk zelfstandig in hun huidige woning blijven wonen, logisch! Maar wat nou als u wat ouder wordt en moeite krijgt met traplopen? Is de enige oplossing dan vertrekken naar een benedenwoning?  Soms kunnen een aantal kleine aanpassingen in het huis er al voor zorgen dat senioren langer in hun huis kunnen blijven wonen, en uiteraard dat dit ook veilig en comfortabel blijft.

Er zijn een aantal simpele aanpassingen in de woning die u als oudere  “toekomstproof” maken. We zetten er hier een aantal op een rij:

  • Drempels verwijderen of schuin laten afwerken.
  • Vloeren zoveel mogelijk gelijkvloers laten maken.
  • Op de benedenverdieping een extra kamer creëren, zodat slapen op de benedenverdieping mogelijk is.
  • Gelijkvloerse slaap- en badkamer realiseren.
  • Tweede trapleuning laten plaatsen voor meer steun tijdens het traplopen.
  • Een traplift laten plaatsen van de beneden- naar de bovenverdieping.
  • Ramen bediening, op een bereikbare hoogte.
  • WC-pot verhogen en beugels laten installeren voor meer stabiliteit.
  • De douche voorzien van een lage instap, antisliplaag en tevens beugels laten plaatsen.
  • Programmeerbare klokthermostaat voor uw CV, voor altijd een aangename temperatuur.

Voor wie is het creëren van een seniorenwoning geschikt?

U staat er op dit moment, in het drukke werkzame leven,  waarschijnlijk nog niet bij stil. Toch kan het in uw voordeel werken om alvast na te denken aan uw toekomstige woongenot. We zien het vaak dat mensen er pas te laat over na gaan denken, waardoor ze ineens met spoed op zoek moeten gaan naar een andere, meer geschikte woning. Tegenwoordig is er een hoop mogelijk, maar belangrijk is wel om er op tijd bij te zijn. Wacht dus niet met het verbouwen en aanpassen van u woning tot het écht niet meer gaat, dit is niet veilig en zeker net aangenaam.

Vergoeding / subsidie

Sommige aanpassingen, zoals een verhoogd toilet of een traplift, kunnen door de gemeente worden vergoed. De aanvraag voor deze vergoeding dient u zelf in te dienen bij uw eigen gemeente. De vergoeding en/of subsidie, welke mogelijk verstrekt wordt door de Nederlandse overheid, valt onder de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO) of het Persoongebonden Budget (PGB).

Wilt u graag meer weten over dit onderwerp of vrijblijvend advies op maat? Neem dan gerust contact met ons op.