Een huis bouwen, wat komt er bij kijken?

10 2 2016

« Terug naar postoverzicht

Een huis laten bouwen, hoe begin je?

Je hoort wel eens mensen over “verliefd worden op een huis”… maar als je na tig bezichtigen dit verliefde gevoel bij een huis niet hebt mogen ervaren, dan is het wellicht een idee om zelf een huis te laten bouwen. Ook dat doe je niet zomaar en er komt meer bij kijken dat je denkt.

Een groot voordeel van een eigen huis late bouwen is dat je het huis meestal precies kunt laten bouwen zoals je wilt. De ruimte inrichten passend bij jou of jullie eigen situatie. Bijvoorbeeld een praktijkruimte beneden voor je eigen pedicurepraktijk of die extra kamer op zolder voor jullie nieuwste spruit. Uiteraard wel binnen de randvoorwaarden die gelden.

De locatie: bouwgrond (een bouwkavel) zoeken

BouwkavelNadat het totale budget is bepaald, kan er op zoek gegaan worden naar een geschikte locatie. Waar wil je wonen? Dicht bij de stad of juist wat meer achteraf? In een nieuwbouwwijk of juist niet?  Wat is er mogelijk?

Je kunt informatie opvragen bij de gemeente waar je wilt wonen. Zij kunnen je precies vertellen waar er beschikbare bouwkabels zijn of welke er komen. Bouwkavels zijn best populair, soms kun je je alleen aanmelden voor loting.  Er zijn ook verschillende websites waarop je beschikbare bouwkavels kunt vinden. Bijvoorbeeld: Funda.nl, bouwkavels.nl of kavelgids.nl.

Informeer altijd naar de randvoorwaarden van de betreffende kavel. Soms kan het zijn dat er een bepaald beeldbestemmingsplan ligt, waardoor je niet helemaal vrij bent in het ontwerp van je eigen woning. Dit is uiteraard belangrijk om te weten vóórdat je de betreffende kavel koopt.

Het ontwerp: bepaal je woonwensen!

Wanneer je een vrije bouwkavel hebt gevonden en de financiering rond is, kun je beginnen met het bepalen van je woonwensen. Je kunt kiezen voor een bestaand model woning (b.v. uit een catalogus) of een ontwerp laten maken door een architect. 

Neem rustig de tijd om jullie woonwensen te bepalen. Wil je een garage? Een extra badkamer? Hoeveel kamers en toiletten wil je graag? Denk hierbij ook aan de wensen die je mogelijk in de toekomst hebt, zodat je niet na een aantal jaren bezig hoeft te zijn met verbouwen. Houd daarnaast altijd rekening met het vooraf gestelde budget, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan!

Wanneer een architect je woning gaat ontwerpen, is het belangrijk dat je je woonwensen voor een groot deel bepaald hebt. Neem het wensenlijstje mee! Een architect zal ook rekening houden met het bouwbesluit (technische eisen vanuit de Rijksoverheid waaraan de woning moet voldoen). Controleer dit altijd voordat je een ontwerp definitief maakt!

De bouw: eerst op zoek naar een aannemer

De kavel is gekocht, de financiering is rond en het ontwerp is klaar: tijd voor de bouw. Je moet nu op zoek naar een aannemer, die de bouw van jullie woning gaat realiseren. Waar vind je een goede aannemer? Wellicht heb je mensen in je eigen netwerk die een aannemer aanbevelen? Of misschien kan jullie architect er één aanbevelen? 

Vraag in ieder geval meerdere offertes aan en check altijd of de aannemer een afbouwgarantie in de offerte heeft opgenomen. Dit is belangrijk, want hiermee verzeker je jezelf er van dat het huis afgebouwd wordt wanneer de aannemer failliet gaat.  Wanneer je een keuze voor een aannemer hebt gemaakt, de overeenkomst hebt getekend (goed controleren!), dan kan de echte bouw beginnen!

Het bouwen gaat beginnenBouwfase

De bouwfase is begonnen, er wordt een planning gemaakt en een datum voor oplevering bepaald. Tijd om achterover te leunen af te wachten…. Of toch niet? Ik moet je helaas teleurstellen. Een huis laten bouwen, de bouwfase, kost ontzettend veel tijd, ook wanneer er een aannemer en architect bij betrokken is.

Veel mensen denken dat je weinig kunt doen tijdens deze fase, maar niets is minder waar. In deze fase moeten ontzettend veel beslissingen genomen worden (waar komen de stopcontacten, de verwarming, de kabelaansluitingen) en een fout is zo gemaakt. Controleer daarom vaak of alles naar wens verloopt en gebouwd wordt en stel het bij wanneer nodig.

Bouwadvies bedrijf inschakelen

Hierboven hebben we een korte samenvattingen gegeven van onderdelen die bij het bouwen van een eigen huis aan bod komen. Uiteraard zijn er nog veel meer stappen die meespelen of genomen moeten worden in dit proces. Denk bijvoorbeeld aan regels en vergunningen, mogelijke subsidies en keuzes voor materialen voor je nieuwe woning. 

Bouwadvies de Groot kan deze taken van jullie overnemen, van begin tot eind. Wij weten precies waar we aan moeten denken, wat er mogelijk is en zorgen er voor dat er altijd rekening wordt gehouden met het gestelde budget. Een hele verademing!

Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op!