Aanbouw serre, hoe begin je?

17 3 2016

« Terug naar postoverzicht

Een serre of aanbouw, wat is het verschil?

Wellicht klinkt een serre en aanbouw hetzelfde, maar dat is het niet. Daar waar een aanbouw een echte verlening is van de leefruimte, is een serre een apart ruimte, een nieuw deel van je woonkamer. Uiteraard hoeft dit geen afgesloten ruimte te zijn.
Een serre bevat over het algemeen meer glas (ramen) dan een aanbouw en zorgt daarmee ook voor meer lichtinval in je woning. Men krijgt het gevoel overdekt en warm in de tuin te zitten.

Een aanbouw daarentegen wordt meestal gebruikt voor het vergroten van de echte leefruimte van de woning. Bijvoorbeeld voor een aparte keuken, vergroten van de leefruimte in de woonkamer of voor een extra (afgesloten) kamer.
Beide creëren meer ruimte, en kunnen ook als dusdanig worden gezien. Over het algemeen is een aanbouw meer werk (met verschillende deskundigen) en daardoor kostbaarder.

Soorten serres

Serre modernSerres zijn er verschillende modellen, maten en materialen. Je hebt moderne serres, klassieke serres, hele luxe serres of serres in een specifieke stijl.  Kiest u voor een serre met een plat dak of een hoog dak? Wil je het dak volledig van glas of juist niet? De keuze is afhankelijk van eigen smaak en daarnaast de stijl van je huidige woning.

Een serre bestaat voor een groot deel aan glas (of kunststof), maar voor het “geraamte” van de serre kun je verschillende materialen gebruiken. Aluminium, hout of staal komt hierbij het meest voor. Welk materiaal het meest voor u geschikt is, is afhankelijk van smaak, het model, je huidige woning en de afmeting van de serre die je wenst.  Daarnaast heeft elk materiaal zijn eigen voor- en nadelen, ook met betrekking tot het onderhoud. Een deskundig bouwadviesbedrijf kan je hierin adviseren.

Voordelen van een serre

Je hebt behoefte aan meer ruimte in je woning, je wilt een extra relax ruimte in je woning of wellicht is de woonkamer of keuken erg donker, en wil je graag meer lichtinval. Er zijn tal van redenen om een serre aan te laten bouwen. We hebben daarom een aantal voordelen voor je op een rij gezet:

  • Meer ruimte, of een extra ruimte, in jr woning.
  • Meer lichtinval, met natuurlijk daglicht.
  • De waarde van je woning stijgt, een goede investering!
  • De aanblik van jr woning verbeteren.
  • Je haalt de tuin naar binnen, terwijl je droog en warm zit.

Regels voor het aanbouwen van een serre

Een serre lijkt een aanbouw, maar dat is het niet. De regels voor het aanbouwen van een serre zijn daarom ook anders dan een Serre als kinderkameraanbouw. Afhankelijk van de soort serre die u wilt aanbouwen, is er wel of geen vergunning nodig.

Voor een klein model, één bouwlaag, aan de achterzijde van de woning is vaak geen vergunning nodig. Voor een groter model, of aan bijvoorbeeld de voorzijde van de woning, is vaak wel een vergunning nodig.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal regels en voorwaarden opgesteld door het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordering en Milieubeheer (VROM). Deze kun je hier nalezen.

Wat kan Bouwadvies de Groot voor jou betekenen?

Een serre is een kostbare uitgave, en daarom is het erg belangrijk dat alle mogelijkheden goed overwogen worden en u over de juiste informatie beschikt. Op deze manier kun je een keuze maken die precies aansluit bij de wensen, en kom je niet later voor verrassingen te staan.

Bouwadvies de Groot helpt je bij het noteren van de wensen, de keuze voor het materiaal, model en daarnaast bij het eventueel aanvragen van een vergunning voor de bouw.
Na het vaststellen van de wensen en behoeften, vragen wij diverse offertes voor je aan, zodat jouw serre voor een scherpe prijs gerealiseerd wordt.
Tijdens de bouw houden wij toezicht op de werkzaamheden en zorgen we ervoor dat dit vlekkeloos en georganiseerd gebeurt. 

Meer weten? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.